Klassisk dansk rugbrød med Agrain® 03 Stout Maskmel

Forberedelsestid:

1 time (inkl. Bagning, men eksl. hævning) – dog henover 2-3 dage

Færdighedsniveau:

Svær

Mængde:

1 rugbrød

Ingredienser

200 g aktiv surdej

600 g vand

480 g rugmel 

120 g Agrain® 03 Stout maskmel

100 g hvedemel

22 g salt

200 g knækkede rugkerner (400ml vand til opblødning)

30 g solsikke olie

100 g solsikkekerne

50 g græskarkerner

50 g hørfrø


Næringsindhold

Sådan gør du

Hvis du ikke har en surdej, så kan du købe en ved din lokale bager eller lave din egen (se opskriften nedenfor).

Dag 1:
Stil rugkerner i blød natten over. Dæk dem med 400ml vand og tilsæt en spsk surdej. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad det stå på køkkenbordet.

Dag 2:
Brug en stor skål, put surdej samt vand i denne. Tilsæt rugmel, Agrain® 03, hvedemel, oliven olie og salt. Brug en træske til at blande det. Tilsæt de blødgjorte rugkerner samt de andre kerner, bland dejen rigtigt godt. Dejen må stadig gerne være lidt våd når den er færdig. 

Smør en rugbrødsform, put dejen i, sådan så den fylder ca. ¾ af formen. Sæt husholdningspapir over og lad dejen stå mens den hæver ca. 2-5 timer eller 30-50%. Hvor lang tid hævningen tager, afhænger af temperaturen i dit køkken samt hvor aktiv din surdej er.

Når dejen har nået toppen af formen, så stil den i køleskabet indtil næste dag. Du kan også vælge at bage brødet med det samme, men hvis du lader det stå en nat i køleskabet så udvikles smagene bedre og kernerne suger mere vand.

Dag 3:
Opvarm ovnen til 240C. Bag rubrødet i ovnen i 10minutter ved de 240C, derefter sættes temperaturen ned til 180C og brødet bages videre i yderligere 45-50minutter, eller indtil brødet har en temperatur på 98 grader. Når det er færdigbagt så tag brødet ud af formen og stil det på en rist.

Vær opmærksom på at det kan være at din dej er hævet således at du kan fylde flere forme, hvis det er tilfældet, kan du bruge små muffin forme til resterne.


Hvordan laver man en surdej:

Bland 90gr hvedemel eller rugmel med 125ml vand. Bland det rigtigt godt så der kommer rigeligt med luft i blandingen, dæk det derefter med et låg (åndbart). Lad det stå på køkkenbordet, efter 12-24 timer fyld da yderligere 125 ml lunkent vand og 90 g. mel i blandingen, rør godt rundt så der igen kommer luft til surdejen. Du skulle på dette tidspunkt kunne se små bobler som betyder at din surdej er aktiv.

Hver 12-24 time så gentager du processen med at tilsætte mel og vand, men du skal hver gang tage halvdelen af surdejen væk. Efter en uges tid vil surdejen være klar til at bage af.

Et lille hint: Hvis du ikke bruger din surdej i noget tid, så kan du sagtens gemme den i en lukket beholder i køleskabet, husk blot at fodre den med mel og vand en gang imellem. Når du så vil bruge surdejen, så tag den ud af køleskabet dagen før og tilsæt mel og vand, så vil den være klar dagen efter. 


Energi, KJ
962
Energi, kcal
230
Fedt, g
5,9
- heraf mættede fedtsyrer, g
0,8
Kulhydrat, g
34,6
- heraf sukkerarter, g
0,8
Kostfibre, g
10,0
Protein, g
8,2
Salt, g
1,3

Tilbage til oversigten

Flere opskrifter med

03 Maskmel Stout