Sund januar - JA til fibre & JA til proteiner

Blog-image
Dato:
23.2.2023
Forfatter:
Anni Akinyi Nørlev, Cand.Scient. Tech. Integrated Food Studies & Personlig træner

For mange begynder året med en ekstra tanke til en sundere livsstil. Nej til sukker - nej til fedt - nej til tomme kulhydrater .... nej nej nej .... Dog viser det sig, at slankekure og restriktioner med alt for mange "det må du ikke", sjældent virker for størstedelen af os, i hvert fald ikke på længere sigt. Derimod har det større effekt med "det må du godt" dvs. alt det vi kan sige "ja" til. Så lad os starte JA-måneden med at sige JA.

JA til fibre

Fibre er godt for mange ting, men først og fremmest er det godt for dig, og er det nu ikke rart en gang imellem at tænke lidt på sig selv, nu når man i december har tænkt på alle andre og kastet omkring sig med gaver. Hvis det ikke er tilfældet, er der i hvert fald mange andre gode grunde at få flere fibre. 

 

Mine fire yndlingsgrunde til at sige JA til fibre:

 

→ Stabilt blodsukker: 

  • Fibre er med til at langsommelig gøre nedbrydningen af kulhydrater samt optagelsen af sukker, hvorved fiber i sig selv virker blodsukkerregulerende – kroppens blodsukker har ikke store udsving ved indtagelse af fibre. 

 

→ Godt for hjertet: 

  • Undersøgelser viser 40% mindre risiko for hjertekarsygdomme i forbindelse med fiberrig kost.

 

→ Vægttab: 

  • Du bliver hurtigere mæt og spiser derfor mindre mængder mad.

 

→ Ren hud:

  • Renere hud ved en øget indtagelse af fibre er blevet dokumenteret i mange undersøgelser.

 

JA til proteiner:

Proteinerer essentielle for kroppens opbygning og uden dem ingen dig. Verdenen af proteiner er kompleks og proteinkilder fås i mange varianter. Desværre er det heller ikke nemt at navigere i denne verden. Fx. er proteindrikke fyldt med sukker og andre uhensigtsmæssige tilsætningsstoffer.

Jeg siger helst JA til den rene proteinvare uden tilsætninger og dikkedarer som fx. Agrain produkter. 

 

Mine fire yndlingsgrunde til at sige JA til proteiner:

 

→ Kroppens byggesten: 

  • Proteiner består af aminosyrer og er kroppens byggesten. De er med til at opbygge kroppen og tilføre energi og hvem har ikke brug for lidt energi i JAnuar. 

 

→ Mæthed:

  • Proteiner mætter godt og i længere tid og reducerer dermed overspisning og snacking som af og til medfører lidt uønsket til sidebene. 

 

→ Dannelse af hormoner:

  • Proteiner indgår i dannelse af hormoner som har et væld af funktioner i kroppen og ligeledes påvirker vores humør. Hormonel ubalance påvirker os negativt både fysisk og psykisk. 

 

→ Dannelse af antistoffer: 

  • Antistoffer beskytter mod sygdomme, infektioner og bakterier overalt i kroppen. Særligt i vintermånederne hvor vi opholder os en hel del indendørs med andre, er det en fordel at være lidt ekstra beskyttet mod smitsomme sygdomme.  

 

Jeg siger JA i JAnuar. Jeg vælger ikke fra. Jeg vælger til.

Særligt når jeg bager, vælger jeg Agrain til i mit bagværk for at både få flere fibre og proteiner og dermed opnå flere af ovennævnte fordele.

Agrain® maskmel er fyldt med næring, 100 g mel indeholder 20 g protein og 50 g kostfibre, dermed en god og nem kilde til at få flere proteiner og fibre i sit bagværk.

JA tak. 

Kilder: